Gamle mil- og kilometersten

Gennem alle tider har vejfarende i al almindelighed haft behov for vejvisersten og om at vide, hvor langt der var fra den ene by til den anden. Men også for post- og personbefordring har afstandsangivelser været af betydning for post- og befordringstakster.

De ældste afstandsmarkeringer i Danmark har milen som målestok. Disse milsten har haft meget forskellig udformning. På meget trafikerede landeveje har der stået sten af en meget fornem udformning.
 
Da man gik over til kilometeren som målestok, benyttede man sig i vid udstrækning af genbrug. Mil-angivelsen blev erstattet af et tal for kilometer. Disse genbrugssten kan ofte kendes ved, at der er malet et hvidt felt på stedet, hvor mil-angivelsen stod, og i stedet er der påmalet det aktuelle antal kilometer.

En særlig form for mål-sten er nul-sten, hvoraf der findes fire i København, nemlig én ved Vesterport, som står på Rådhuspladsen; én ved Nørreport; én ved Østerport og endelig en ved den tidligere Amagerport. På alle nul-stenenes sider står angivet kilometerafstandene til de byer, som den enkelte nul-sten er udgangspunkt for.

Aalborg har også sin 0-sten; den blev oprindeligt i 1912 opsat lige ved Postkontoret, men står nu lidt længere mod øst midt i et springvands- og trappesystem på Gammeltorv.
  

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Karl Maksten | Svar 20.04.2017 21.43

Kære Poul Sørensen -Tak oplysning om 0-sten i Ribe. Den skal jeg besøge ved lejlighed. Sidst jeg var i Ribe, så jeg den runesten, som er fundet ved domkirken.

Poul Sørensen | Svar 20.04.2017 20.51

På Ribe Domkirke plads blev den gamle 0-sten lagt på plads efter at den havde været borte i nogle måneder. Og ligger så derfor stadig på sin rigtige plads.

Niels Ove Pedersen | Svar 09.12.2015 10.06

Karl kender du betydningen af stenene på Hærvejen Gejlå -Bov med bogstaver på i højre side ? Vist noget med nogle som skulle lave vejarbejde ?

HANNO | Svar 01.04.2011 19.00

FLOT FLOT LAVET, OG IKE BARE DET, INDHOLDET ER SÅ FASCINERENDE AT JEG NU EFTER 2TIMER MÅ HOLDE PAUSE FORDI DER ER ANDET AT LAVE . . .

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

03.10 | 23:16

Det er en spændende sten.

...
17.08 | 11:33

Tak for venlig opmærksomhed

...
14.08 | 09:58

Dejligt at nogen fortæller om vore historiske sten, de er jo en del af vor historie og har givet anledning til mange sagn og myter.

...
23.07 | 09:11

Ophavsret: Når du skriver af fra andre hjemmesider har du pligt til at oplyse kilden. Jeg genkender en del af egne tekster fra www.moelleforum.dk

...
Du kan lide denne side