Mad- og bageopskrifter
Køkkenskriverens favoritter

ARME RIDDERE

Franskbrødsskiver, som er vendt i æg og sukker og stegt på panden. Denne enkle ret er egentlig en fattigmandsspise af brødhumpler, som er opkaldt efter Jerusalems Tempels Arme (=fattige) Riddere. Det var ni kristne riddere, som i 1118 aflagde ed på, at de med sværdet ville forsvare det kristne kongerige Jerusalem, hvis konge var Baudouin II. Han lod dem bo i en afkrog af sit palads, men i øvrigt levede de i dyb fattigdom af de humpler brød, som de kunne tigge sig til. Senere udviklede denne flok riddere sig til den mægtige Tempelherreorden.

CHOKOLADEKAGE

"Køkkenskriverens Chokoladekage"

stor, rund og meget lækker

A. Ingredienser til dejen:

200 g margarine, 200 g sukker,

2 spsk. vanillesukker, 3-4 hele æg,

3 tsk. mandelessens, 4 spsk. kakao.

250 g mel, 3 tsk. bagepulver

B. Smørcreme til fyld:

125 g margarine, 125 g florsukker

1 æggeblomme, 1 tsk. vanilleessens

C. Pynt:

100 g smuttede mandler ,

(kandiserede violer, kandiserede mandariner eller krymmel kan også bruges)

200 g mørk chokolade, gerne mere!

A.: Dejen tilberedes sådan:

1. Den blødgjorte margarine røres med sukker og vanillesukker.

2. Æggene røres i ét for ét og mandelessens tilsættes.

3. Kakao røres ud i en kop kaffe og tilsættes.

4. Mel blandet med bagepulver røres i lidt efter lidt.

5. En springform med hul i midten smøres, og dejen hældes i.

6. Kagen bages ved 190° i 50 minutter.

7. Når kagen er bagt og afsvalet, deles den med to vandrette snit.

B.: Smørcremen laves sådan:

1. Margarine blødgøres, og florsukker sigtes i.

2. Æggeblomme og vanilljeessens tilsættes.

3. Smørcremen røres, til den er jævn og smørbar.

4. Smørcremen smøres på, hvor kagen blev delt.

C.: Sådan klares pynten:

1. Mandlerne skoldes, smuttes og halveres, - klar til brug.

2. Chokoladen delt i tern tilsat 1 dl. vand smeltes i en gryde ved svag varme.

3. Chokolademassen påsmøres den sammenlagte kage i et passende lag, og de halverede mandler lægges i et ønsket mønster øverst på kagen, - inden chokoladen størkner. Det er især det knækkende sprøde chokoladelag, der gør kagen lækker. Kan man lide et godt lag chokolade, kan chokolademassen dobles op!

Foretrækkes kandiserede violer, kandiserede mandariner eller blot krymmel, må også denne pynt drysses på, inden chokoladen størkner.

God fornøjelse og god appetit!


HONNINGKAGER

Marie Dalgaards Honningkager

Ingredienser:

300 g sukker, 500 g sirups, smeltes -

2 æg, 2 tsk. nelliker, 2 tsk. kanel

2 tsk. kardemomme, 1 tsk natron

150 g margarine – smeltes, 600 g mel

Ingredienserne røres sammen i en skål.

Dejen rulles portionsvis ud i passende tykkelse og stikkes ud med diverse forme.

Bages i varm ovn ved 175 gr. i 15 min.

Pynt: flormelis, æggehvide, eddike + evt. krymmel el. violer

De færdigbagte og afkølede kager pyntes med glasur tilsat ønskede farver, rød grøn, gul.

De færdigpyntede kager kan anvendes som juletræspynt.


ENGELSK ÆBLEKAGE

Opskrift fra Kristeligt Dagblad 09/10/04

Ingredienser:

6-8 æbler; 2 spskf. sukker; 3 spskf. vand

150 g brun farin; 75 g hvedemel; 1 tskf. kanel

1 knivsp. salt; 75 g smør

Tilbehør

1 lille bæger cremefraiche el. 2½ dl.piskefløde

Fremgangsmåde:

Skræl æblerne. Skær dem i kvarte og fjern kernehuser. Skær æblerne i mindre stykker og læg dem i et tærtefad. Hæld vand ved og drys sukkeret over.

Tænd for ovnen på 180 grader. Bland brun farin med mel, kanel og salt. Hak smørret i og ælt dejen sammen. Læg derefter dejen i et lag ud over æblerne. Den skal ikke rulles, men lægges i små, flade stykker.

Når ovnen er varm, bages tærten i 30 minutter. Server cremefraiche el. flødeskum til.


BAGT ÆBLEKAGE

Opskrift fra Kristeligt Dagblad 30/10/04

Ingredienser:

1½ kg. æbler, 3 dl. rasp, 2 dl. sukker

100 g smør, 50 g mandler

Fremgangsmåde:

Æblerne skrælles og deles i kvarte, kernehusene fjernes.

Æblestykkerne dampkoges i en smule vand til de nærmest opløser sig til skyer.

Smelt smørret på en pande, der kan rumme både rasp og sukker; kom sukkeret på og lad det smelte lidt; rør raspen i og lad den stege sprød.

Læg æblemos og rasp lagdelt i et ildfast smurt fad; slut med rasp.

Hak mandlerne og drys dem over.

Bag æblekagen ved 175 grader i ca. 35 minutter.

Lad kagen køle af og pynt med klatter af gelé.

Æblekagen vil smage ekstra lækkert med flødeskum til.


FRUGTKAGE

Ingredienser: 100 g margarine eller smør, 150 g sukker, 2 æg, 2 tsk vanillesukker, 1 tsk bagepulver, 175 g mel, ½ dl kokosmel, 1¼ dl mælk, 155 g rabarber i skiver, 1 spsk sukker

Pynt: Hvid glasur

1. Margarine og sukker røres godt sammen

2. Æggene røres i så massen bliver lys og luftig

3. Mælk og kokosmel tilsættes

4. Mel iblandet bagepulver og vanillesukker røres i

5. Dejen hældes i en smurt springform

6. Rabarbstykkerne fordeles jævnt over dejen

7. Kagen bages i 175° varm ovn i 40-45 minutter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Køkkenskriverens

GRISEKLUMPER

med fyld

En griseklump er ganske enkelt kæbemuskelen på en gris. Men selv om der i snit må komme to kæbemuskler fra hver slagtet gris, forhandles de ikke ret mange steder, måske fordi slagteren bruger det lækre kød til andre formål. Jeg har kun

kunnet købe griseklumperne hos Føtex. Her kan man finde dem i køledisken i bakker med 6-8 stykker; en griseklump vil være passende til en person.

Ingredienser:

1 bakke griseklumper

1 bundt persille

1 pakke stenfri svesker

1 stort løg

½ -¾ liter grøntsagsboullon

50 g smør

salt, peber, estragon, tandstikkere

¼ liter piskefløde

maizenajævning

evt. madkulør.

Tilberedning:

  • persillen skylles og hakkes eller klippes groft; løget hakkes groft
  • griseklumperne pudses af, og der skæres en dyb lomme ind i hver klump
  • hver griseklump fyldes med persille, løg og svesker; lommen holdes lukket med et par tandstikkere
  • griseklumperne krydres med salt og peber
  • smørret smeltes i en sauterpande, og de forberedte griseklumper brunes nogle få minutter på alle sider
  • grøntsagsboullonen hældes over, retten bringes i kog, krydres med estragon og skal nu stå og simre i 40-45 minutter
  • tandstikkerene fjernes, og retten jævnes med maizena rystet i fløde
  • der tilsættes evt. madkulør
  • tilberede man en bakke med 8griseklumper, har man mad i flere dage; man kan også nedfryse halvdelen

    Tilbehør:

    Frisk tillavet kartoffelmos samt asier.

    Retten med griseklumper er absolut egnet til nedfrysning.

    JAMBALAYA

    Denne ret er beregnet for 4-6 personer

    Ingredienser:

    4 stykker kyllingebryst

    eller en hel parteret kylling

    2 spsk olivenolie

    1 stort løg, grovhakket

    3 forårsløg, snittet

    1 rød peberfrugt, skråret i tern

    250 g krydrede pølser, skåret i skiver

    (chorizo el. peperoni

    2 stilke bladselleri, skåret i skiver

    3 gulerødder, skåret i skiver

    2 fed hvidløg, presset direkte ned i gryden

    1 dåse flåede tomater, hældes i gryden

    1 tsk Sambal Oelek, tilsættes

    2 dl. hønseboullon, hældes i gryden

    3 dl parboiled ris hældes i gryden

    Smag til med:

    2-3 dråber tabasco

    2 spsk brun farin

    Når risene er kogt møre tilsættes:

    250 g rejer / 1 dåse krabber

    evt. citronbåde til pynt

    Kyllingestykkerne brunes i oliven i en tykbundet gryde. Tilsæt de behandlede ingredienser i den anførte tilstand og i den rækkefølge, de er anført.

     

    JÆGERENS

    HJEMMEBAGTE

    HUNDEKIKS

    Ingredienser:

    100 g findelt persille eller spinat

    100 g revne gulerødder

    25 g reven ost

    4 spsk olivenolie

    175 g grahamsmel

    200 g hvedemel

    2 tsk bagepulver

    1½ dl vand

    1. Findelt persille, reven gulerod og ost blandes med olivenolien i en skål for sig

    2. Mel og bagepulver blandes i en anden skål.

    3. Melet blandes med alt det øvrige og vand tilsættes efterhånden, indtil dejen får en konsistens, der kan rulles ud.

    4. Dejen rulles ud på et melstrøet bord til en tykkelse på ca. ½ cm.

    5. Med en god og skarp kniv deles den udrullede dej i tern på 2 x 2 cm.

    Det kan være praktisk ikke at skære ternene helt igennem, så vil det være nemmere at flytte dem over på bage-pladen, som i øvrigt skal være belagt med bagepapir.

    6. Bages i forvarmet ovn ved 190° i 35-40 minutter. Kiksene skal være knasende hårde.

    Kiksene må gerne prøvesmages,

    men husk, de er til hunden!

    Dyrenes sag er så nært forbundet med menneskenes sag, at hver forbedring i vort forhold til dyr ufejlbarligt betyder et fremskridt på¨vejen mod menneskelig lykke. - Émile Zola

    KIRKEKYLLING

    "Køkkenskriverens Kirkekylling"

    Man tager en kylling, 1-2 æg, passende mængde knuste cornflakes samt salt og peber.

    1) Kyllingen parteres i små stykker

    2) Æg piskes sammen.

    3) Kyllingestykkerne vendes i æggemassen.

    4) Kyllingestykkerne rulles ind i et tykt lag cornflakes.

    5) Kyllingestykkerne kommes i et smurt fad eller bradepande og krydres med salt og peber.

    6) Stilles i ovn ved 180° i ca. 55 minutter.

    • Opskrift fra God appetit - sund madglæde

  •  

    PORRETÆRTE

    MED SKINKE

    OG RØD PEBER

    Tærtebunden kan være færdig mørdej, som kan købes i rulle.

    (Når man køber den færdige tærtedej, findes på omslagets inderside flere gode opskrifter)

    Ingredienser til fyld:

    2-3 porrer

    1 pk. Skinke i tern eller strimler

    1 rød peberfrugt

    3-4 æg

    2 dl. mælk el. piskefløde

    100 gram revet mozzarella

    cayenne, hvid peber, muskatnød, salt

    Fremgangsmåde:

  • Tærtedejen rulles ud og lægges i tærteform (25-30 cm).
  • Tærtedejen kan evt. forbages ved 200ºC i ca. 10 min.
  • Porrer renses og skæres i tynde skiver
  • Peberfrugt renses og skæres i tynde skiver
  • Porrer, peberfrugt og skinke dampes i olie på en pande.
  • Æg og mælk/fløde piskes sammen og krydderier tilsættes her; mozzarellaen kan også røres i.
  • Det dampede porre-skinkefyld fordeles på tærtebunden.
  • Den krydrede æggeblanding hældes over fyldet; husk mozzarellaen.
  • Tærten bages ved 200ºC. Er bunden forbagt, bages tærten færdig på 30 min. Er den ikke forbagt, skal den bages i 40-45 min. indtil overfladen er gylden.

    Smager fortrinlig med tomatsalat til.

    God appetit!

     

  •  

     

     

     

    Mandelsmåkager

    Køkkenskriverens nemme mandelsmåkager

    Der er kun få minutters arbejde ved disse supersprøde småkager, som fortjener en plads i julens og alle tiders kagedåser.

    Hak 100 gram usmuttede mandler fint i foodprocessoren. Tilsæt 150 gram smør, 100 gram sukker og 150 gram mel. Ingredienserne køres hurtigt sammen til en dej. Rul dejen i bagepapir til en lang rulle og stil den koldt mindst i 8 timer, gerne til næste dag.

    Tænd ovnen ved 200 grader. Skær dejen i ca. 85 tynde skiver og læg dem på en bageplade dækket med bagepapir. Bag kagerne i den forvarmede ovn ca. 10 minutter, til de er gyldenbrune. Afkøl kagerne på en rist og læg dem forsigtigt i en tætsluttende dåse.

    RABARBERKAGE

    "Køkkenskriverens Rabarberkage"

    Her er en let og hurtig kage med rabarber.

    Kagen er fryseegnet og smager dejligt, når den serveres lun og med flødeskum til.

    Ingredienser:

    4 æg, 400 g sukker,

    250 g mel, 4 tsk bagepulver,

    1½-2 dl fløde.

    Fyld:

    600 g fine røde rabarber,

    100 g hakkede nødder eller mandler,

    kanelsukker, 50 g smeltet smør.

    1) Rabarberne skylles og skæres i 2-3 cm stykker.

    2) Æggene piskes med sukker.

    3) Mel blandet med bagepulver vendes i dejen skiftevis med fløde.

    4) Dejen hældes i en stor bradepande, springform eller ovnfast form.

    5) Rabarberstykkerne fordeles jævnt i dejen og overhældes med det smeltede smør.

    6) Kanelsukker drysses over sammen med hakkede nødder eller mandler. (Solsikke-kerner kan også bruges.)

    7) Kagen bages i en 200 grader varm ovn i ca. 35 minutter. GOD APPETIT!

    Kan rabarber ikke skaffes, kan andet fyld anvendes. Prøv f.eks. med blommer, stikkelsbær eller æbler.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    WEEKEND KAGE

    "Køkkenskriverens bagte æblekage"

    Dej:

    750 g hvedemel

    750 g margarine

    750 g sukker

    6 hele æg

    1½ dl. mælk

    250 g skrællede æbler – gerne flere *)

    skåret i små stykker

    3 tsk bagepulver

    3 tsk. vanilleessens

    2 tsk. mandelessens

    Pynt:

    En håndfuld mandel- eller nøddeflager**)

    50 g thesukker

    Fremgangsmåde:

    1. Kom fedtstoffet i en lun skål og rør til det har konsistens som mayonaise.

    2. Rør det godt sammen med sukker, vanille- og mandelessens.

    3. Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt mellem hvert æg.

    4. Sigt mel og bagepulver sammen ned i skålen, kom også æblestykkerne og mælk i. Nu skal dejen røres til den er akkurat ensartet.

    5. Smør en bradepande, 40 x 40, og drys den med mel. ***)

    6. Drys mandel- eller nøddeflagerne på og derefter the-sukker.

    7. Bag kagen i forvarmet ovn og på nederste rille ved 175° i ca. 50 minutter.

    8. Når kagen er kølet helt af, kan den deles i passende stykker og fryses ned.

    *) I stedet for æblestykker kan anvendes udblødte, velafdryppede abrikoser eller svesker uden sten, halverede friske blommer, udstenede kirsebær eller pærer.

    **) Ligger man med nogle hele nøddekerner, tager man en passende mængde af dem, lægger dem i en kraftig frostpose, og med en kagerulle eller flaske knuser man nødderne ved at rulle hen over posen med indhold.

    ***) I stedet for bradepande kan dejen fordeles i helt små eller mellemstore aluminiumsforme. Bagetiden bliver lidt kortere. Kan naturligvis også nedfryses.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    KØKKENSKRIVERENS

    KALKUN I KARRY

    - en sammenkogt ret med lidt af hvert

    Ingrediensen:

    1000 – 1500 gr. kalkunkød skåret i store tern,

    1 liter hønsebouillon (af 2 blokke),

    2 skalotteløg, 2-3 tsk. ostindisk karry,

    2 glas champignon, 4 mellemstore madæbler, 2 håndfulde rosiner , 2-3 små dåser ananasstykker, fedtstof

    Fremgangsmåde:

  • Der er brug for en stor pande til forberedelserne og en rimelig stor gryde til hele retten
  • De groft hakkede løg svitses på panden, indtil de er klare, herefter hældes de over i gryden.
  • Kalkunstykkerne brunes portionsvis på panden, først med kraftig varme og derefter med svagere varme i 4-5 minitter; efterhånden lægges kødet over i gryden.
  • Karry "brændes af" i fedtstof i panden, og bouillonen hældes ved; karrybouillonen hældes over i gryden.
  • Champignon m/ væske hældes i gryden.
  • Retten bringes i kog og simrer, indtil kødet er mørt.
  • Skrællede æbler skæres i mindre stykker og tilføres retten, hvor de koger med nogle få minutter; de må ikke koge ud.
  • Et par håndfulde rosiner kan også tilsættes retten
  • Retten jævnes med maisena.
  • Retten severes sammen med løse ris
  • Der kan serveres ananasstykker til.

     

  • KØKKENSKRIVERENS

    LUNE ÆBLETÆRTE

    Det er æbletid. Derfor bringes her er opskriften på køkkenskriverens uovertrufne æbletærte. Bør serveres lun med créme fraiche eller flødeskum til.

    Fyld af:

    8 æbler skrællet og skåret i skiver,

    en kop rosiner og godt med stødt kanel.

    Dej af:

    100g mel iblandet1/8 tsk bagepulver.,

    100g margarine, 125g brun farin eller rørsukker, 100g kokosmel.

    1) Dæk rosinerne med vand og lad dem stå en time.

    2) Skræl æblerne og skær den i skiver; disse kommes i et mellemstort smurt tærtefad.

    3) Hæld vandet fra rosinerne og fordel rosinerne over æblerne.

    4) Drys rundhåndet med kanel.

    5) Dejen samles til en smuldredej og fordeles over æblerne.

    6) Tærten skal bages i 45 minutter ved 185 grader.

    GOD APPETIT!

    Til Lucia

    Pepparkaka av brun sirap

    Till 1 stop brun sirap tages 1 lod pomerans-skal, som lägges i blöd över natten.

    Sedan borttages det vita och det gula skäres i små tärningar, vilka lägges i sirapen, som skall uppkokas. Då sirapen bliver kall, tages 24 ägg, varibland 12 vitor alldeles borttagas,

    men de övriga 12 slås i ett djupt käril och vispas till ett hårt skum.

    Sedan slås alla gulorna därtil, men ej flera än 1 eller 2 i sänder. Med vispandet fortfares till dess alla gulorna blivit inblandade.

    När detta är såsom uti en fragga, hälles den kalla sirapen därtill, och alltsammans vispas då en timma. Lägg sedan därtill torra stötta pomeransskal, stött ingefära, lilet stött kryddpeppar, litet fänkål och litet anis.

    Stryk väl av vispen, och rör sakta däruti

    2 marker gott vetemjöl med en liten slev.

    Hav sedan tillreds en kakform varuti är lös botten, så att den kan borttagas.

    Då smörjes ett papper väl med skirat smör, och det lägges i bottens ställe, då hela formen bör tillika vara smord.

    Så snart mjölet är irört, slås denna omtalta blandine därtill. Stick också in djupt neder små tunna skivor suckat, och några skivor ovanuppå, samt några skalade mandlar.

    Litet anis strös också över.

    Detta bör ske i hast, förrän kakan faller neder, vilken ock genast insättes i ugnen,

    varest den en timma tål att stå.

    Bragt i BULLETIN december 1994

     

    KØKKENSKRIVERENS

    LUCIA-KAGE

    Her er en opskrift på en

    Sød Lucia-kage

    Ingredienser:

    ½g safran, 1 sukkerknald, 1 spsk lunkent vand, 2 æg, 3 dl sukker, 1½ dl kaffefløde, 2 tsk bagepulver, 3 dl hvedemel, 2 kopper rosiner, 100g blødt smør.

    Arbejdsgang:

    1. Kom safran i et æggebæger sammen med sukkerknalden og stød det.

    2. Rør blandingen ud i vand og vent ca. 10 minutter til blandingen er opløst.

    3. Æg og sukker piskes luftigt.

    4. Kaffefløde og safranblandingen røres i.

    5. Bland bagepulver, mel og rosiner og rør det i.

    6. Rør til sidst det bløde smør i.

    7. Smør en springform og hæld dejen i formen og bag kagen ved 175 grader i 45 minutter.

    8. Kagen skal hvile natten over før serveringen.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    LUCIA-KAGE

    Her er opskriften på en

    Sød Lucia-kage

    ½g safran

    1 sukkerknald

    1 spsk lunkent vand

    2 æg

    3 dl sukker

    1½ dl kaffefløde

    2 tsk bagepulver

    3 dl hvedemel

    2 kopper rosiner

    100g blødt smør

    1. Kom safran i et æggebæger sammen med sukkerknalden og stød det.

    2. Rør blandingen ud i vand

    og vent ca. 10 minutter til blandingen er opløst.

    3. Æg og sukker piskes luftigt.

    4. Kaffefløde og safranblandingen røres i.

    5. Bland bagepulver, mel og rosiner

    og rør også det i.

    6. Rør til sidst det bløde smør i.

    7. Smør en springform, hæld dejen i formen og bag kagen ved 175 grader i 45 minutter.

    8. Kage skal hvile natten over før serveringen.

    God appetit for den gode smag

    og den kræsne gane

    KØKKENSKRIVERENS

    LUNE ÆBLETÆRTE

    Det er æbletid; så her er opskriften på køkken-skriverens bedste æbletærte:

    Dej af:

    100g mel tilsat1/8 tsk bagepulver.,

    100g margarine, 125g brun farin eller rørsukker,

    100g kokosmel.

    Fyld af:

    8 æbler skrællet og skåret i skiver,

    en kop rosiner og godt med stødt kanel.

    1) Dæk rosinerne med vand og lad dem stå en time.

    2) Skræl æblerne og skær den i skiver.

    3) Æbleskiverne kommes i et mellemstort smurt tærtefad.

    4) Hæld vandet fra rosinerne og fordel rosinerne over æblerne. Drys rundhåndet med kanel.

    5) Dejen samles til en smuldredej og fordeles over æblerne.

    6) Tærten skal bages i 45 minutter ved 185 grader.

    7) Serveres lun med créme fraiche eller flødeskum.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    RUTH DRASTRUPS

    ØL-KAGE

    8,5 kg hvedemel

    5,5 kg. mørk farin

    10 stk. nelliker

    10 stk. ingefær

    20 spsk. kanel

    20 spsk. tvekulsurt natron

    20 flasker hvidtøl

    Det hele røres sammen.

    Måske skal der tilsættes lidt mere mel.

    Dejen kommes i sandkageforme med bagepapir i; der er dej til 20 stk.

    Bages ved 150 grader i 60 minutter

    ved lav hastighed og derefter ved 120 grader i 75 minutterved lav hastighed.

    Portionen kan naturligvis minimeres efter

    ønske og behov, f.eks. til en tiendedel.

     

    KØKKENSKRIVERENS

    BAGTE RABARBERKAGE

    med nødder og kanel

    Her er en let og hurtig kage med rabarber. Kagen, der er fryseegnet, smager dejligt, når den serveres lun og med flødeskum til.

    Ingredienser: 4 æg, 400 g sukker, 250 g mel, 4 tsk bagepulver,

    1½-2 dl fløde.

    Fyld: 600 g fine røde rabarber,

    100 g hakkede nødder eller mandler, kanelsukker, 50 g smeltet smør.

    Sådan gør du:

    1) Rabarberne skylles

    og skæres i stykker, 2-3 cm lange

    2) Æggene piskes med sukker.

    3) Mel blandet med bagepulver

    vendes i dejen - skiftevis med fløde.

    4) Dejen hældes i en stor bradepande,

    springform eller ovnfast form.

    5) Rabarberstykkerne fordeles jævnt i dejen

    og overhældes med det smel-tede smør.

    6) Kanelsukker drysses over sammen med

    hakkede nødder eller mandler; - solsikkekerner kan også bruges.

    7) Kagen bages i en 200 grader varm ovn

    i ca. 35 minutter.

    Glem nu ikke flødeskummet!

    - GOD APPETIT!

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    KØKKENSKRIVERENS SKIPPERGRYDE

    Ingredienser:

    1 kg. skært oksekød - 50 g fedtstof

    2 porrer eller 2 bdt forårsløg (gem det grønne)

    2 røde peberfrugter - 4 gulerødder - 400 g fine bønner

    ½ dl kinesisk soyasause - 12 dl oksebuillon

    65 g maizenamel - 1 dl vand - salt og peber

    Tilberedning:

    Peberfrugter, gulerødder og porrer halveres

    og skæres i strimler.

    Kødet strimles som til stroganof og brunes i en stegegryde - i flere omgange - og tages op. Grønsagerne og kød lægges i gryden sammen med buillonen og soyasausen.

    Koges op og simrer i ca. 45 min. indtil kødet er mørt. Rør maizenamel ud i lidt vand og jævn sausen. Smages til. Hertil serveres:

     

     

    KØKKENSKRIVERENS

    BROGEDE SOMMERKARTOFLER

    Ingredienser:

    1½ kg små skrællede kartofler

    grøn top af porre el. forårsløg

    100 g selleri i små tern - 2 gulerødder i små tern

    3 dl. grønsagsbuillon.

    Kartoflerne koges i 20 minutter

    porretoppen haveres på langs og snittes fint.

    selleri og gulerødder snittes i små tern

    de snittede grønsager tilsættes kartoflerne.

    Der slukkes, og gryden står i 5 minutter,

    hvorefter kogevandet hældes forsigtigt fra.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    KØKKENSKRIVERENS

    OSSO BUCO

    Denne opskrift er beregnet til 4 personer. Laves en større portion, vil resten af retten gerne nedfryses.

    Ingredienser:

    4 tykke skiver kalveskank, ca.1¼-1½ kg

    2 spsk. mel, salt, friskkværnet peber

    2 dl. finhakket løg - 3-4 gulerødder

    2-3 fed finhakket/presset hvidløg

    ½ rodselleri eller 4 stænger bleg/bladselleri

    2 spsk. olie - 1 ds henkogte tomater

    1 laurbærblad

    2 kviste timian eller 2 tsk. tørret timian

    2½ dl tør hvidvin eller æblecider

    2½ dl boullion af 1 terning.

    Pynt:

    1 dl hakket persille - 1 fed knust hvidløg

    ½dl reven citronskal

    Sådan gør du:

    1. Skær 2-3 skrå snit i kanten af hver skankeskive;

      så buler den ikke ved stegning

      2) Vend kødet i krydret mel

      3) Hak løg og hvidløg

      4a) Skræl gulerødder og selleri;

      skær begge dele i stave.

      4b) Skær bleg/bladselleri

      i skiver på tværs

      5) Varm olien i en tykbundet gryde

      6) Brun kødet ved kraftig varme

      på begge sider; tag det op

      1. Brun løg og hvidløg

      til løgene er gyldne

      8) Svits grøntsagerne med et øjeblik

      9) Læg kødet tilbage i gryden

      10) Hæld tomatvæden

      og al anden væske ved retten

      1. Tilsæt de ituskårne tomater

      og krydderier

      12) Dæk gryden med låg; lad retten snurre ca.1½-2½ timer til kødet er så mørt, at det falder fra benene.

      Tilbehør:

      Løse ris eller spaghetti. Ved servering kan retten overdrysses med en blanding af hakket persille, knust hvidløg og reven citronskal.

      God appetit!

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

    2. Køkkenskriverens

      MANDEL-APPELSINKAGE

      Ingredienser:

      150 g smør el. margarine,

      3 dl sukker/rørsukker

      1 tsk. vanillesukker, 3 mellemstore æg

      2 dl. cheasy fraiche, 9 %, saft og reven appelsinskal af 1 appelsin,

      200 g finthakkede mandler, 2 dl hvedemel

      2 tsk. bagepulver, 2-3 appelsiner, 1-2 spsk. rørsukker.

      Fremgangsmåde:

      1. Rør smør/margarine, sukker og vanillesukker godt sammen.
      2. Rør æggene i ét ad gangen og tilsæt cheasy fraiche, appelsinsaft, appelsinskal og hakkede mandler.
      3. Sigt hvedemel iblandet bagepulver i dejen og vend det hurtigt sammen.
      4. Fordel dejen i en smurt springform (stor) og bag kagen i 30 minutter ved 175ºC.
      5. Skræl appelsinerne og del dem i filet’er, skær "hinden" af filet’erne.
      6. Læg hurtigt appelsinfilet’erne oven på kagen, drys med rørsukker og bag kagen færdig i 15 minutter eller til dejen slipper en strikkepind eller "prøvegaffel".

        Servering:

        Kagen er saftig og svampet og holder sig frisk længe. Smager ekstra godt med lidt flødeskum eller en kugle is til. God appetit!

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

      7. MERETES

        PASTATÆRTE

        MED SKINKE

        Ingredienser:

        150 g pastaskruer, 3 porrer
        150 g skinkestrimler/-tern
        1 hakket løg, 3 æg, 2 ½ dl fløde
        100 g revet mozzarella
        salt, cayennepeber, oregano og revet muskatnød

        Pastaen koges mør og dryppes af. Porrene renses, skæres i skiver, koges i letsaltet vand i et par minutter og dryppes af.

        Løg og skinke blandes med porrer og pasta i et stort velsmurt tærtefad.

        Æg, fløde og krydderier piskes sammen, og den revne ost vendes i. Massen hældes over fyldet i
        tærteformen og bages ved 225 grader i 30-35 min. til den er gylden.

        Velbekomme!

         

         

        YORKSHIRE PUDDING

        Denne engelske pudding fik vi serveret hos Inger og Edwin i Fjerritslev påskelørdag 2002.

        Det var som tilbehør til oksesteg.

        Ingredienser:

        1 æg, 75 ml. vand, 75 ml. mælk, 100 gr. mel, salt

        Fremgangsmåde:

        Alle ingredienser skal piskes sammen og stå nogle minutter inden bagningen.

        Bageform med 6 huller smøres med olie; skal være varm, når dejen hældes i.

        Bages i 20 min. ved 200 grader.

        Servering:

        Dejmængden passer til form med 6 huller.

        Velegnet som tilbehør til oksesteg.

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

        CHOKOLADEKAGE

        "Køkkenskriverens Chokoladekage"

        stor, rund og meget lækker

        A. Ingredienser til dejen:

        200 g margarine, 200 g sukker,

        2 spsk. vanillesukker, 3-4 hele æg,

        3 tsk. mandelessens, 4 spsk. kakao.

        250 g mel, 3 tsk. bagepulver

        B. Smørcreme til fyld:

        125 g margarine, 125 g florsukker

        1 æggeblomme, 1 tsk. vanilleessens

        C. Pynt:

        100 g smuttede mandler ,

        (kandiserede violer, kandiserede mandariner eller krymmel kan også bruges)

        200 g mørk chokolade, gerne mere!

        A.: Dejen tilberedes sådan:

        1. Den blødgjorte margarine røres med sukker og vanillesukker.

        2. Æggene røres i ét for ét og mandelessens tilsættes.

        3. Kakao røres ud i en kop kaffe og tilsættes.

        4. Mel blandet med bagepulver røres i lidt efter lidt.

        5. En springform med hul i midten smøres, og dejen hældes i.

        6. Kagen bages ved 190° i 50 minutter.

        7. Når kagen er bagt og afsvalet, deles den med to vandrette snit.

        B.: Smørcremen laves sådan:

        1. Margarine blødgøres,

          og florsukker sigtes i.

          2. Æggeblomme og vanilljeessens tilsættes.

          3. Smørcremen røres, til den er jævn

          og smørbar.

          4. Smørcremen smøres på,

          hvor kagen blev delt.

          C.: Sådan klares pynten:

          1. Mandlerne skoldes, smuttes og halveres, - klar til brug.

          2. Chokoladen delt i tern tilsat 1 dl. vand smeltes i en gryde ved svag varme.

          3. Chokolademassen påsmøres den sammenlagte kage i et passende lag, og de halverede mandler lægges i et ønsket mønster øverst på kagen, - inden chokoladen størkner. Det er især det knækkende sprøde chokoladelag, der gør kagen lækker. Kan man lide et godt lag chokolade, kan chokolade-massen dobles op! Foretrækkes kandiserede violer, kandiserede mandariner eller blot krymmel, må også denne pynt drysses på, inden chokoladen størkner.

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

          Køkkenskriverens

          bagte rabarberkage

          med nødder og kanel

          Her er en let og hurtig kage med rabarber. Kagen, der er fryseegnet, smager dejligt, når den serveres lun og med flødeskum til.

          Ingredienser: 4 æg, 400 g sukker, 250 g mel, 4 tsk bagepulver,

          1½-2 dl fløde.

          Fyld: 600 g fine røde rabarber,

          100 g hakkede nødder eller mandler, kanelsukker,

          50 g smeltet smør.

          Sådan gør du:

          1) Rabarberne skylles og skæres i

          2-3 cm stykker.

          2) Æggene piskes med sukker.

          3) Mel blandet med bagepulver vendes i dejen - skiftevis med fløde.

          4) Dejen hældes i en stor brade-pande, springform eller ovnfast form.

          5) Rabarberstykkerne fordeles jævnt i dejen og overhældes med det smeltede smør.

          6) Kanelsukker drysses over sammen med hakkede nødder eller mandler; - solsikkekerner kan også bruges.

          7) Kagen bages i en 200 grader varm ovn i ca. 35 minutter.

          Glem nu ikke flødeskummet!

          GOD APPETIT!

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

          Køkkenskriverens

          bagte rabarberkage

          med nødder og kanel

          Her er en let og hurtig kage med rabarber. Kagen, der er fryseegnet, smager dejligt, når den serveres lun og med flødeskum til.

          Ingredienser: 4 æg, 400 g sukker, 250 g mel, 4 tsk bagepulver,

          1½-2 dl fløde.

          Fyld: 600 g fine røde rabarber,

          100 g hakkede nødder eller mandler, kanelsukker,

          50 g smeltet smør.

          Sådan gør du:

          1) Rabarberne skylles og skæres i 2-3 cm stykker.

          2) Æggene piskes med sukker.

          3) Mel blandet med bagepulver vendes i dejen - skiftevis med fløde.

          4) Dejen hældes i en stor brade-pande, springform eller ovnfast form.

          5) Rabarberstykkerne fordeles jævnt i dejen og overhældes med det smeltede smør.

          6) Kanelsukker drysses over sammen med hakkede nødder eller mandler; - solsikkekerner kan også bruges.

          7) Kagen bages i en 200 grader varm ovn i ca. 35 minutter.

          Glem nu ikke flødeskummet!

          GOD APPETIT!

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

          Køkkenskriverens

          bagte rabarberkage

          med nødder og kanel

          Her er en let og hurtig kage med rabarber. Kagen, der er fryseegnet, smager dejligt, når den serveres lun og med flødeskum til.

          Ingredienser: 4 æg, 400 g sukker, 250 g mel, 4 tsk bagepulver,

          1½-2 dl fløde.

          Fyld: 600 g fine røde rabarber,

          100 g hakkede nødder eller mandler, kanelsukker,

          50 g smeltet smør.

          Sådan gør du:

          1) Rabarberne skylles og skæres i 2-3 cm stykker.

          2) Æggene piskes med sukker.

          3) Mel blandet med bagepulver vendes i dejen - skiftevis med fløde.

          4) Dejen hældes i en stor brade-pande, springform eller ovnfast form.

          5) Rabarberstykkerne fordeles jævnt i dejen og overhældes med det smeltede smør.

          6) Kanelsukker drysses over sammen med hakkede nødder eller mandler; - solsikkekerner kan også bruges.

          7) Kagen bages i en 200 grader varm ovn i ca. 35 minutter.

          Glem nu ikke flødeskummet!

          GOD APPETIT!

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

          MANDEL-APPELSINKAGE

          Ingredienser:

          150 g smør el. margarine,

          3 dl sukker/rørsukker

          1 tsk. vanillesukker, 3 mellemstore æg

          2 dl. cheasy fraiche, 9 %, saft og reven appelsinskal af 1 appelsin,

          200 g finthakkede mandler, 2 dl hvedemel

          2 tsk. bagepulver, 2-3 appelsiner, 1-2 spsk. rørsukker.

          Fremgangsmåde:

          1. Rør smør/margarine, sukker og vanillesukker godt sammen.
          2. Rør æggene i ét ad gangen og tilsæt cheasy fraiche, appelsinsaft, appelsinskal og hakkede mandler.
          3. Sigt hvedemel iblandet bagepulver i dejen og vend det hurtigt sammen.
          4. Fordel dejen i en smurt springform (stor) og bag kagen i 30 minutter ved 175ºC.
          5. Skræl appelsinerne og del dem i filet’er, skær "hinden" af filet’erne.
          6. Læg hurtigt appelsinfilet’erne oven på kagen, drys med rørsukker og bag kagen færdig i 15 minutter eller til dejen slipper en strikkepind eller "prøvegaffel".

            Servering:

            Kagen er saftig og svampet og holder sig frisk længe. Smager ekstra godt med lidt flødeskum eller en kugle is til. God appetit!

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

            MANDEL-APPELSINKAGE

            Ingredienser:

            150 g smør el. margarine,

            3 dl sukker/rørsukker

            1 tsk. vanillesukker, 3 mellemstore æg

            2 dl. cheasy fraiche, 9 %, saft og reven appelsinskal af 1 appelsin,

            200 g finthakkede mandler, 2 dl hvedemel

            2 tsk. bagepulver, 2-3 appelsiner, 1-2 spsk. rørsukker.

            Fremgangsmåde:

            1. Rør smør/margarine, sukker og vanillesukker godt sammen.
            2. Rør æggene i ét ad gangen og tilsæt cheasy fraiche, appelsinsaft, appelsinskal og hakkede mandler.
            3. Sigt hvedemel iblandet bagepulver i dejen og vend det hurtigt sammen.
            4. Fordel dejen i en smurt springform (stor) og bag kagen i 30 minutter ved 175ºC.
            5. Skræl appelsinerne og del dem i filet’er, skær "hinden" af filet’erne.
            6. Læg hurtigt appelsinfilet’erne oven på kagen, drys med rørsukker og bag kagen færdig i 15 minutter eller til dejen slipper en strikkepind eller "prøvegaffel".

              Servering:

              Kagen er saftig og svampet og holder sig frisk længe. Smager ekstra godt med lidt flødeskum eller en kugle is til. God appetit!

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

              MANDEL-APPELSINKAGE

              Ingredienser:

              150 g smør el. margarine,

              3 dl sukker/rørsukker

              1 tsk. vanillesukker, 3 mellemstore æg

              2 dl. cheasy fraiche, 9 %, saft og reven appelsinskal af 1 appelsin,

              200 g finthakkede mandler, 2 dl hvedemel

              2 tsk. bagepulver, 2-3 appelsiner, 1-2 spsk. rørsukker.

              Fremgangsmåde:

              1. Rør smør/margarine, sukker og vanillesukker godt sammen.
              2. Rør æggene i ét ad gangen og tilsæt cheasy fraiche, appelsinsaft, appelsinskal og hakkede mandler.
              3. Sigt hvedemel iblandet bagepulver i dejen og vend det hurtigt sammen.
              4. Fordel dejen i en smurt springform (stor) og bag kagen i 30 minutter ved 175ºC.
              5. Skræl appelsinerne og del dem i filet’er, skær "hinden" af filet’erne.
              6. Læg hurtigt appelsinfilet’erne oven på kagen, drys med rørsukker og bag kagen færdig i 15 minutter eller til dejen slipper en strikkepind eller "prøvegaffel".

                Servering:

                Kagen er saftig og svampet og holder sig frisk længe. Smager ekstra godt med lidt flødeskum eller en kugle is til. God appetit!

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                 

                WEEKEND KAGE

                "Køkkenskriverens bagte æblekage"

                Dej:

                750 g hvedemel

                750 g margarine

                750 g sukker

                6 hele æg

                1½ dl. mælk

                250 g skrællede æbler *)

                gerne flere, skåret i små stykker

                3 tsk bagepulver

                3 tsk. vanilleessens

                2 tsk. mandelessens

                Pynt:

                En håndfuld mandel- eller nøddeflager**)

                50 g perlesukker

                Fremgangsmåde:

                1. Kom fedtstoffet i en lun skål og rør til det har konsistens som mayonaise.

                2. Rør det godt sammen med sukker, vanille- og mandelessens.

                3. Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt mellem hvert æg.

                4. Sigt mel og bagepulver sammen ned i skålen, tilsæt mælken og rør dejen til den er glat og ensartet.

                5. Tilsæt æblestykkerne og fordel dem i dejmassen.

                6. Smør en bradepande, 40 x 40, og drys den med mel. ***)

                7. Drys mandel- eller nøddeflagerne på og derefter perlesukker.

                8. Bag kagen i forvarmet ovn og på nederste rille ved 175° i ca. 50 minutter; overfladen skal være gylden.

                9. Når kagen er kølet af, kan den deles i passende stykker og fryses ned.

                *) I stedet for æblestykker kan anvendes udblødte, velafdryppede abrikoser eller svesker uden sten, halverede friske blommer, udstenede kirsebær eller pærer.

                **) Ligger man med nogle hele nøddekerner, tager man en passende mængde af dem, lægger dem i en kraftig frostpose, og med en kagerulle eller flaske knuser man nødderne ved at rulle hen over posen med indhold.

                ***) I stedet for bradepande kan dejen fordeles i helt små eller mellemstore aluminiums- el. muffinsforme. Bagetiden bliver lidt kortere.

                Kan naturligvis også nedfryses.

                 

                 

                 

                WEEKEND KAGE

                "Køkkenskriverens bagte æblekage"

                Dej:

                750 g hvedemel

                750 g margarine

                750 g sukker

                6 hele æg

                1½ dl. mælk

                250 g skrællede æbler *)

                gerne flere, skåret i små stykker

                3 tsk bagepulver

                3 tsk. vanilleessens

                2 tsk. mandelessens

                Pynt:

                En håndfuld mandel- eller nøddeflager**)

                50 g perlesukker

                Fremgangsmåde:

                1. Kom fedtstoffet i en lun skål og rør til det har konsistens som mayonaise.

                2. Rør det godt sammen med sukker, vanille- og mandelessens.

                3. Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt mellem hvert æg.

                4. Sigt mel og bagepulver sammen ned i skålen, tilsæt mælken og rør dejen til den er glat og ensartet.

                5. Tilsæt æblestykkerne og fordel dem i dejmassen.

                6. Smør en bradepande, 40 x 40, og drys den med mel. ***)

                7. Drys mandel- eller nøddeflagerne på og derefter perlesukker.

                8. Bag kagen i forvarmet ovn og på nederste rille ved 175° i ca. 50 minutter; overfladen skal være gylden.

                9. Når kagen er kølet af, kan den deles i passende stykker og fryses ned.

                *) I stedet for æblestykker kan anvendes udblødte, velafdryppede abrikoser eller svesker uden sten, halverede friske blommer, udstenede kirsebær eller pærer.

                **) Ligger man med nogle hele nøddekerner, tager man en passende mængde af dem, lægger dem i en kraftig frostpose, og med en kagerulle eller flaske knuser man nødderne ved at rulle hen over posen med indhold.

                ***) I stedet for bradepande kan dejen fordeles i helt små eller mellemstore aluminiums- el. muffinsforme. Bagetiden bliver lidt kortere.

                Kan naturligvis også nedfryses.

                 

                WEEKEND KAGE

                "Køkkenskriverens bagte æblekage"

                Dej:

                750 g hvedemel

                750 g margarine

                750 g sukker

                6 hele æg

                1½ dl. mælk

                250 g skrællede æbler *)

                gerne flere, skåret i små stykker

                3 tsk bagepulver

                3 tsk. vanilleessens

                2 tsk. mandelessens

                Pynt:

                En håndfuld mandel- eller nøddeflager**)

                50 g perlesukker

                Fremgangsmåde:

                1. Kom fedtstoffet i en lun skål og rør til det har konsistens som mayonaise.

                2. Rør det godt sammen med sukker, vanille- og mandelessens.

                3. Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt mellem hvert æg.

                4. Sigt mel og bagepulver sammen ned i skålen, tilsæt mælken og rør dejen til den er glat og ensartet.

                5. Tilsæt æblestykkerne og fordel dem i dejmassen.

                6. Smør en bradepande, 40 x 40, og drys den med mel. ***)

                7. Drys mandel- eller nøddeflagerne på og derefter perlesukker.

                8. Bag kagen i forvarmet ovn og på nederste rille ved 175° i ca. 50 minutter; overfladen skal være gylden.

                9. Når kagen er kølet af, kan den deles i passende stykker og fryses ned.

                *) I stedet for æblestykker kan anvendes udblødte, velafdryppede abrikoser eller svesker uden sten, halverede friske blommer, udstenede kirsebær eller pærer.

                **) Ligger man med nogle hele nøddekerner, tager man en passende mængde af dem, lægger dem i en kraftig frostpose, og med en kagerulle eller flaske knuser man nødderne ved at rulle hen over posen med indhold.

                ***) I stedet for bradepande kan dejen fordeles i helt små eller mellemstore aluminiums- el muffinsforme.

                Bagetiden bliver lidt kortere.

                Kan naturligvis også nedfryses.

                 

                 

              7. Skriv en ny kommentar: (Klik her)

                123hjemmeside.dk
                Tegn tilbage: 160
                OK Sender...
                Se alle kommentarer

                | Svar

                Nyeste kommentarer

                03.10 | 23:16

                Det er en spændende sten.

                ...
                17.08 | 11:33

                Tak for venlig opmærksomhed

                ...
                14.08 | 09:58

                Dejligt at nogen fortæller om vore historiske sten, de er jo en del af vor historie og har givet anledning til mange sagn og myter.

                ...
                23.07 | 09:11

                Ophavsret: Når du skriver af fra andre hjemmesider har du pligt til at oplyse kilden. Jeg genkender en del af egne tekster fra www.moelleforum.dk

                ...
                Du kan lide denne side