VANDREBLOKKE
FRA ISTIDEN

Rundt omkring i det danske landskab ligger der en del meget store sten; de kaldes vandreblokke, fordi kæmpestenene kom hertil med den is, der dækkede også de egne, hvor Danmark ligger i dag. Da isen omsider smeltede, efterlod den de store vandreblokke. De fleste store vandreblokke findes i Jylland; men hvor Nordjylland ligger, fandt ikke den store afsmeltning sted, og derfor finder man ikke her så mange af de virkeligt store vandreblokke. Aug. F. Schmidt udgav 1933 Danmarks Kæmpesten; heri berettes om vandreblokke og andre store sten, hvoraf mange er forsvundet, bl.a. fordi de er blevet slået i mindre stykker og anvendt som bygge- eller anlægsmaterialer.

Istidens enorme gletschere fandt vej sydover efter en enkel naturlov. Nedbøren af sne i vor klodes polare egne gjorde, at nedbøren hobede sig op; men i takt med, at der hele tiden kom mere nedbør, blev nedbøren trykket sammen og blev til is, og ismasserne skred som gletschere ud til siden, altså sydover. Også som en naturlov fulgte gletscherne overalt de laveste dale og skurede langs bjergsiderne, hvor de løsrev større og mindre klippestykker og førte dem med sig. Det kan konstateres, at de gletschere, der nåede frem til de områder, der kom til at udgøre Danmark, kom forskellige steder fra. Enkelte af vandreblokkene og mange mindre sten, som man finder i det danske landskab, især ved kysterne, er specielt interessante, fordi de består af bjergarter, som direkte kan henføres til bestemte egne af Skandinavien. Når det er tilfældet, kaldes de ledeblokke. En larvikit er således en ledeblok, fordi det er konstateret, at istidens gletschere har bragt denne bjergart hertil fra området ved Oslofjorden. Andre meget kendte ledeblokke er rhombeporfyr (Norge), kinnediabas (Syd-Sverige), bredvadporfyr (Dalarne), rød og brun Østersø-kvartsporfyr (Ålandsøerne). De nævnte og mange flere ledeblokke kan alle findes ved danske kyster.

Nogle ismasser kom ovre fra det nuværende Finland og skred over området ved Ålandsøerne og videre ad Østersøen vis Bornholm; vandreblokke fra disse gletschere blev "tabt" ved afsmeltningen i det østlige Danmark. Store ismasser skred bl.a. fra Dalarne og ned over det nuværende Sydsverige; vandreblokke fra disse gletschere finder man også i overvejende grad i der østlige Danmark. Enorme ismasser kom direkte nord fra, hvor gletscherne skred langs bunden af den nuværende Olsofjord. Geologer har konstateret, at den mest udbredte bjergartstype blandt vandreblokke, der er kom fra disse egne, er larvikit, en bjergart, som navnet antyder, findes udbredt ved Oslofjordens bund og vestside. Istidens fremskridende kraftfulde ismasser har løsnet bjergarten i blokke af alle størrelser. Enten der er tale om larvikit eller andre solide bjergarter, har disse blokke endvidere været tilstrækkelig modstandsdygtige til, at de har kunnet holde til gletschertransporten hertil, hvor isen smeltede og efterlod sin last.

Selvom der gennem tiderne er fundet mange og store vandreblokke, findes der sandsynligvis mange flere, som endnu skjuler sig dybere nede under overfladen og ude på bunden af vandområder. Enkelte større sten ligger i vandet og er synlige, mens andre ligger på bunden af vandområder og findes afmærket på søkort.

Selvom langt de fleste af Danmarks store vandreblokke ligger i Jylland, er Danmarks største vandreblok, Dammestenen ved Hesselager på Østfyn. Der er ydermere konstateret endnu en kæmpesten på bunden af Storebælt ud for kysten syd for Knudshoved. Hidtidige undersøgelser tyder på, at der er tale om en særdeles stor vandreblok, som menes at være større end Dammestenen.

Temmelig mange af Jyllands store vandreblokke er larvikitter. Den danske geologiprofessor Arne Noe-Nygaard har blandt meget andet registreret og beskrevet anvendelsen af larvikitter i danske kvaderstenskirker. Denne konstatering fortæller, at mange større og mindre vandreblokke – sandsynligvis også dem, som først i rå tilstand var blevet anvendt til oldtidens gravkamre, jættestuer og skibssætninger – er blevet kløvet og tildannet og op gennem middelalderen har fundet anvendelse til bygning af borge, kirker og andet solidt byggeri. Desværre er der sket noget lignende med runesten, hvis runer i mange tilfælde er gået tabt. 


Mine billeder herunder viser nogle af de vandreblokke, jeg kender og har besøgt. De er ikke alene fra Nordjylland, men fra hele Jylland og Fyn. Mange af de store sten findes der historier om, og jeg bringer dem, jeg kender.

Billederne af vandreblokkene har jeg placeret efter anslået vægt, fra den tungeste ende:

HESSELAGER-STENEN, 1000 tons
HØVÆNGE-STENEN, Lolland, 737 tons
DYBBØL-STENEN, Dybbøl, 460 tons
MØRUP-STENEN, Snejbjerg, 394 tons
TIRSLUND-STENEN, Brørup, 338 tons
HVISSINGESTENEN, København, 234 tons
AARØSTENEN, Aarø,
DYRESTENEN, Kalundborg, 152 tons
JANUM KJØT, Øst Han Herred, 152 tons
SVANTESTENEN, Møn lige over Møns Klint
SJÆLLAND OG SKÅNE, ved Øresunds-tunnelen, 75 tons + 105 tons
SKÆRINGSTENEN,Egaa, 86 tons
LERELTE-STENEN i Tokkekøb Hegn i Nordsjælland, 70 tons
MYRESTENEN, Ganløse Eged, 60 tons
ROKKESTENEN, Paradisbakkerne, Bornholm
HAMBORGGAARDSTENEN, Bække, 50 tons
MUSESTENEN ligger på stranden ved Vemmetofte
KALUNDBORG-STENEN, 32 tons
TOPSTENEN ved Kringelrøn på Læsø
FREDERIKSHAVN-STENEN, ved byens posthus
HAVRUM SØSTEN i landsbyen Havrum et par kilometer øst for Uldum
LOMMESTENEN ligger i Isefjord neden for Egebjerg kirke i Ods Herred
SKALLERØD SMØRSTEN nord for Hillerød
KNÆKKERYGSTENEN, ved Guldborgsundssydlige del, Aalholm på Lolland
OTTING-STENEN, genforeningssten ved Otting kirke i Salling
STENUM-STENEN, i landsbyen Stenum i Vendsyssel
LUNDEKILDESTENEN ligger nær Fuglsang på Øst-Lolland
ANES KISTE ligger på strandeng på Lyø
GRØNSALEN, stendysse ved Fanefjord kirke på det sydvestlige Møn
DEN RØDE GALT, Nordmors, vægt ikke kendt 
SKYUMSTENEN, stranden syd for Skyum Bjerge, vægt ikke kendt
HJARNØSTENEN, forhekset sten på øen Hjarnø
Æ GRAA STEN, i Limfjorden ud for Jegindøs sydspids, vægt ikke kendt
AGGERSBORG-STENEN, på mark nær kirken

Den angivne vægt på de nævnte vandreblokke må tages med et vist forbehold; det er simpelthen ikke praktisk muligt at finde den præcise vægt. Den er man nået frem til ved at måle den enkelte granitblok. Når man efter bedste evne har fundet vandreblokkens volumen og man véd, at granit vejer 2,75 gram pr. kubikcentimeter, kan man let regne sig frem til vandreblokkens vægt.  

Concerning the weight of Glacial Blocks: You will be able to find the weight of those large granite blocks by measuring the whole block. In that way you will find the volume of it. Granite weights 2,75 g / cubic centimetre.
 
Har du kendskab til en vandreblok, der ikke er nævnt her, så vil jeg være taknemlig, hvis du vil gøre mig opmærksom på stenens eksistens. På forhånd tak!Når du klikker på billedet af en sten, kommer der en rulletekst frem, som fortæller en historie om stenen, og hvor stenen står i landet.GOD FORNØJELSE! 


Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Karl Maksten | Svar 26.03.2017 13.02

Tak for oplysning. Kender ikke Løvdal-stenen, men har fundet den i min TRAP og vil opsøge den ved lejlighed.

Gitte Bækgaard | Svar 25.03.2017 22.39

Kender du allerede til Løvdal stenen i Løvdal skov ved Kielstrup sø? Du kan google den. Danmarks Naturfredningsforeningen nævner den på en side om Mariagerfjord

Marianne Aamann | Svar 01.10.2016 22.00

Naturhistorisk Museum, Aarhus kunne sagtens have fået mere ud af emnet. Vindslebne sten fra Vestjylland, som man kan finde og historien bag. Gode køreture i bil

seniormaksten@gmail.com | Svar 10.04.2016 21.44

Kære Lars - Det er interessant, at der skulle være 175 vandreblokke på Bornholm. Jeg kender kun én, Rokkestenen, som for nogle år siden slet ikke kunne rokke! ´

Lars Bøgh 11.04.2016 13.21

Der er skam flere andre Rokkesten på klippeøen - om de rokker stadig ved jeg ikke:). Bornholmske vandreblokke info: https://da.wikipedia.org/wiki/Rokkestenen.

Lars Bøgh | Svar 10.04.2016 11.51

Hej igen
Har i øvrigt sendt en besked via din Facebook! Måske du lige vil kaste et blik på den?
De bedste hilsner Lars

Lars Bøgh 11.04.2016 13.26

Hej Karl. Har du haft tid til at se på mine fromme ønsker? Har du en e-mail jeg kan benytte? Denne boks er lidt begrænset med plads:) Vh Lars, LB@nathist.dk

Lars Bøgh | Svar 10.04.2016 11.47

Hej Karl
Superfin side!
Jeg har læst et sted at der alene på Bornholm er mindst 175 navngivne vandreblokke - så der er rigeligt at gå igang med☺.
Mvh Lars

Karl Maksten | Svar 07.04.2016 18.06

Kære Lars Groth - For min skyld må du gerne benytte billedet af DEN RØDE GALT. Venlig hilsen Karl Maksten

Lars Groth | Svar 07.04.2016 16.38

Jeg prøver lige engang til.
Hvis jeg må bruge dit foto, hvad skal du så have for det?
Med venlig hilsen
Lars Groth
tlf 71706033

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

03.10 | 23:16

Det er en spændende sten.

...
17.08 | 11:33

Tak for venlig opmærksomhed

...
14.08 | 09:58

Dejligt at nogen fortæller om vore historiske sten, de er jo en del af vor historie og har givet anledning til mange sagn og myter.

...
23.07 | 09:11

Ophavsret: Når du skriver af fra andre hjemmesider har du pligt til at oplyse kilden. Jeg genkender en del af egne tekster fra www.moelleforum.dk

...
Du kan lide denne side