Fra Spaniens hovedstad Madrid satte vi kurs mod vest, hvor vort dagsmål var universitetsbyen Salamanca.  

Men allerede et halvt hundrede kilometer nordvest for Madrid gjorde vi holdt ved Le Escorial. Dette palads ligger ved foden af Sierra de Guadarrama og er opført i sidste halvdel af 1500-tallet for Felipe II. Der er tale op et kæmpepalads dækkende et rektangulært areal på 206x161 meter. Paladset ver samtidig regeringssæde, kloster residens og gravplads for spanske konger. Under kirken, som er en efterligning af Peterskirken i Rom, findes Spaniens konger gravlagt i den krypt, som kaldes El Panteon. 

Her blev vi guidet rundt og fik på den måde lidt kendskab til det spanske kongehus. I en af paladsets mange fløje så vi i rum efter rum massevis af store og flotte malerier. Hvad jeg lagde mest mærke til og beundrede mest, var de særdeles smukke døre, der adskilte rummene; disse døre var rene kunstværker i finér-arbejde, udført – efter det oplyste – af den tids dygtigste tyske mestre i finér-kunst. Motiverne på dørene var landskaber, planter, bygninger og interiører. Vi måtte ikke bruge vore kameraer inde i paladset; jeg tillod mig dog at tage et par billeder ud ad et åbentstående vindue ned til en barokhave, som var anlagt dér langs El Escorials østfløj (denne have er anlagt i samme stil, som findes ved Frederiksborg Slot i Hillerød). 

Fra El Escorial kørte vi videre til den lille by Ávila, som er hovedby i provinsen af samme navn. Den lille by med omkring 30.000 indbyggere er omgivet af en imponerende bymur med 8 porte og 86 tårne. Inden for denne mur besøgte vi bl.a. den gamle romanske domkirke, San Vicente, påbegyndt i 1100-tallet. Med et lille turisttog fik vi en sight-seeing gennem hele byen .

Middelalderbyen Salamanca er Spaniens gamle kulturcentrum. Byens gamle katedral, som ligger ved Rio Tormes’ højre bred, har en romanske del fra 1200-tallet og senere gotiske tilføjelser fra 1500-tallet. Byens universitet er grundlagt 1218 og er således Spaniens ældste og blandt de ældste universiteter i Europa. (Salermo 800, Bologna 1088, Paris 1150, Oxford 1167, Salamanca 1218, Sorbonne 1256.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.08 | 09:58

Dejligt at nogen fortæller om vore historiske sten, de er jo en del af vor historie og har givet anledning til mange sagn og myter.

...
20.04 | 21:43

Kære Poul Sørensen -Tak oplysning om 0-sten i Ribe. Den skal jeg besøge ved lejlighed. Sidst jeg var i Ribe, så jeg den runesten, som er fundet ved domkirken.

...
20.04 | 20:51

På Ribe Domkirke plads blev den gamle 0-sten lagt på plads efter at den havde været borte i nogle måneder. Og ligger så derfor stadig på sin rigtige plads.

...
20.04 | 09:44

Kære Per Henning - Tak for din oplysning. Jeg skal på Rønde Højskole i sommer; så vil jeg tage om ad Rønstenen og få taget et billede af den. Rigtig god sommer!

...
Du kan lide denne side