Fra Spaniens hovedstad Madrid satte vi kurs mod vest, hvor vort dagsmål var universitetsbyen Salamanca.  

Men allerede et halvt hundrede kilometer nordvest for Madrid gjorde vi holdt ved Le Escorial. Dette palads ligger ved foden af Sierra de Guadarrama og er opført i sidste halvdel af 1500-tallet for Felipe II. Der er tale op et kæmpepalads dækkende et rektangulært areal på 206x161 meter. Paladset ver samtidig regeringssæde, kloster residens og gravplads for spanske konger. Under kirken, som er en efterligning af Peterskirken i Rom, findes Spaniens konger gravlagt i den krypt, som kaldes El Panteon. 

Her blev vi guidet rundt og fik på den måde lidt kendskab til det spanske kongehus. I en af paladsets mange fløje så vi i rum efter rum massevis af store og flotte malerier. Hvad jeg lagde mest mærke til og beundrede mest, var de særdeles smukke døre, der adskilte rummene; disse døre var rene kunstværker i finér-arbejde, udført – efter det oplyste – af den tids dygtigste tyske mestre i finér-kunst. Motiverne på dørene var landskaber, planter, bygninger og interiører. Vi måtte ikke bruge vore kameraer inde i paladset; jeg tillod mig dog at tage et par billeder ud ad et åbentstående vindue ned til en barokhave, som var anlagt dér langs El Escorials østfløj (denne have er anlagt i samme stil, som findes ved Frederiksborg Slot i Hillerød). 

Fra El Escorial kørte vi videre til den lille by Ávila, som er hovedby i provinsen af samme navn. Den lille by med omkring 30.000 indbyggere er omgivet af en imponerende bymur med 8 porte og 86 tårne. Inden for denne mur besøgte vi bl.a. den gamle romanske domkirke, San Vicente, påbegyndt i 1100-tallet. Med et lille turisttog fik vi en sight-seeing gennem hele byen .

Middelalderbyen Salamanca er Spaniens gamle kulturcentrum. Byens gamle katedral, som ligger ved Rio Tormes’ højre bred, har en romanske del fra 1200-tallet og senere gotiske tilføjelser fra 1500-tallet. Byens universitet er grundlagt 1218 og er således Spaniens ældste og blandt de ældste universiteter i Europa. (Salermo 800, Bologna 1088, Paris 1150, Oxford 1167, Salamanca 1218, Sorbonne 1256.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

02.10 | 12:29

Leder efter "Pilgaard Mølle" el. "Pilgaards Mølle" i trekanten fra Hjallerup over Hals til Vodskov med centrum så nogenlunde i Vester og Øster Hassing.

...
11.09 | 17:20

Der står også en runesten i Hobro (Hobro-stenen), hvis du vil have den med på listen. Den blev opdaget i 1623 på Hobro Kirkegård, og står nu på biblioteket.

...
10.09 | 19:30

Fantastisk spændende og flot side.

Jeg undre mig dog over, at Snekkerstenen ikke er nævnt. Den ligger ud for kysten nord for Snekkersten.

Mvh Mickala

...
05.07 | 20:35

Kære Poul Erik: Du må prøve at finde ud af, hvem der har ejet det, før du gik det. Held og lykke med det!

...
Du kan lide denne side