OM DANNEBROG JEG VED . . .

HISTORIEN OM DANNEBROG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sagnet om Dannebrog

"der faldt ned fra himlen" stammer fra slaget ved Lyndanisse den 15. juni 1219, under Valdemar Sejrs korstog til Estland. Derfor er Valdemarsdag Dannebrogs årlige festdag. Hvis Dannebrog har været anvendt allerede i begyndelsen af 1200-tallet, er det helt bestemt det ældste flag i verden, som uden at være afskaffet eller ændret, stadig er i brug.

Dannebrog som nationalflag, hører vi først om i midten af 1800-tallet, hvor det ved kongelig resolution i 1854 "Tillades alle og enhver i Kongeriget at hejse Dannebrogsflaget uden split fra sin egendom og bolig". Dannebrog som splitflag er stadig kun kongehusets flag.

I dag er det på Valdemarsdag, den 15. juni, vi fejrer at Dannebrog faldt ned fra himlen til de kæmpende danskere, i slaget mod Estlænderne i år 1219. Det forholdt sig således, at dengang var de østlige Østersølande beboet af hedenske mennesker. Paven skrev derfor til sin danske ærkebiskop, at man måtte se at få kristnet disse befolkninger. Valdemar den anden (Sejr) drog derfor af sted på korstog sammen med ærkebiskop Anders Sunesen samt to tyske grever. Paven tillod som tak, at alle erobrede landområder kom under den danske krone, så der var flere grunde for danskerne til at slås for landede ved Lyndanisse i Estland. Esterne tilbød at forhandle om fredelig underkastelse. Men den 15. juni foretog de et overrumplende angreb på den danske lejr. Det gik dårligt for danskerne, men midt under slaget dalede en rød fane med et hvidt kors ned fra himlen, og samtidig forkynde en røst, at hvis denne fane blev holdt højt, ville man sejre, hvilket danskerne så gjorde.

 

 

 

Dannebrog var oprindelig et magtens symbol og blev brugt i krig og som statsflag. Nu bruges det som et nationalt symbol. At flaget er blevet folkeligt er faktisk af nyere dato. Indtil 1840'erne blev det kun brugt som statsflag på samme måde, som det stadig bruges, men under 3 års krigen begyndte folk, især i Sønderjylland at flage, men det var uden officiel tilladelse. Først i 1854 blev det ved lov tilladt den almindelige dansker at flage med det rektangulære dannebrog, mens splitflaget er forbeholdt staten.
 
Dannebrog
er det smukkeste flag
i verden
 
 
 
 
I Danmark er vi et folk med mange meninger om alt, men ét kan vi som danskere blive enige om: "Vort flag er det smukkeste i verden". At vi ikke står helt alene med denne mening, blev anskueliggjort i 1869 ved Suezkanalens åbning, hvor der som indslag i festlighederne var arrangeret en gennemsejling af skibe fra alle nationer i verden, pyntet med de pågældendes nationers flag. Kejserinde Eugénie, der var gift med kejser Napoleon den 3. af Frankrig, var ved den lejlighed udset til at kåre det smukkeste flag i verden, og det blev vores Dannebrog, der løb af med prisen, så kejserinden delte altså vor mening om vort flag. At vi også har det ældste nationalflag i verden, er der nu længere ingen tvivl om. På et tidspunkt prøvede Japan med den opgående sol i flaget at gøre os rangen stridig, men eksperter fastslog, at Dannebrog er det ældste flag i hele verden.

 

Danskeren og flaget.
Dannebrog var oprindelig et magtens symbol og blev brugt i krig og som statsflag. Nu bruges det som et nationalt symbol. At flaget er blevet folkeligt er faktisk af nyere dato. Indtil 1840'erne blev det kun brugt som statsflag på samme måde, som det stadig bruges, men under 3 års krigen begyndte folk, især i Sønderjylland at flage, men det var uden officiel tilladelse. Først i 1854 blev det ved lov tilladt den almindelige dansker at flage med det rektangulære dannebrog, mens splitflaget er forbeholdt staten. I dag flager danskerne som aldrig før, vi har da også fået sat en flagstang op ved vores hus og vi flager faktisk på alle de officielle flagdage, samt når der er en festlig lejlighed, så som fødselsdage og lignede.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.07 | 20:35

Kære Poul Erik: Du må prøve at finde ud af, hvem der har ejet det, før du gik det. Held og lykke med det!

...
02.07 | 07:31

Jeg har arvet en model af skoleskibet København ca 170 cm jeg ved det er bygget af en skomager mester fra København han byggede flere skibe ved du noget om ham?

...
22.05 | 12:12

JACOB TOPSØ - Desværre kender jeg ikke Sengestenen. Jeg har nøjedes med at besøge jyske sten.

...
13.04 | 19:14

Hej Karl.
Kender du Sengestenen ved Stenlille? Jeg omtaler den i min nye bog. Tror måske den kan gå i Top 10 i Danmark. Mvh. Jacob Topsøe, 100tingatse.dk

...
Du kan lide denne side