Fotoalbum

DEFINITION PÅ EN GENFORENINGSSTEN


En genforeningssten er – som navnet siger – en sten, der skal minde os om Genforeningen i 1920. Nederlaget i 1864 stod endnu stærkt i danskernes bevidsthed ved Genforeningen i 1920. Derfor kom resultatet af afstemningen den 10. februar 1920 og den efterfølgende genforening af Sønderjylland med det øvrige Danmark til at stå som den glædelige opfyldelse af en gammel drøm. 

Glæden og taknemligheden manifesterede sig i folkeligt at markere begivenheden. Resultatet blev, at der overalt i Danmark blev rejst mange mindesten, og i mange tilfælde blev det gamle veteraner fra 1864, der afslørede stenene.

De mest kendte genforeningssten er de mindesten, der er rejst på steder, hvor Kong Christian X besteg den hvide hest, gennemførte sit historiske ridt den 10. juli, deltog i genforeningsfesten på Dybbøl Banke den 11. juli og mødte de skuffede danskere i Kruså den 12. juli.

Den første af de nævnte mindesten er rejst på stedet, hvor Christian X red over grænsen, umiddelbart før Frederikshøj Kro nord for Christiansfeld. Stenen bærer denne tekst: Minde om Kong Chr. X, som her besteg den hvide Hest, Genforeningsdagen den 10 Juli 1920.

Den anden genforeningssten er rejst, hvor sønderjyderne i Høkkelbjerg bød Kong Christian X velkommen. Mindestenen, som er 2,2 meter høj og 1,25 meter bred, har denne indskrift: Her hilste Sønderjyderne Kong Christian X Velkommen ved Genforeningen den 10. Juli 1920.  

Den tredje genforeningssten er rejst til minde om genforeningsfesten på Dybbøl Skanser den 11. juli 1920. Der er tale om en mindetavle, som er placeret netop det sted, hvor kong Christian den Tiende opholdt sig under genforeningsfesten den 11. juli 1920. Øverst på tavlen er Chr. X's monogram. Teksten nedenunder er: 

GENFORENINGEN - TIL MINDE BLEV - DYBBØL SKANSER - ERHVERVEDE VED EN LANDSINDSAMLING - OG I AARET – 1924 - DEN 18. APRIL - OVERDRAGNE DEN DANSKE STAT - SOM NATIONALPARK - DENNE STEN STAA I – KONGESKANSEN - HVOR - KONG CHRISTIAN DEN TIENDE - I AARET 1920 - DEN 11. JULI - MODTOG DE TROFASTE - DANSKE DER VENDTE - TILBAGE TIL - FÆDRELANDET.

Den fjerde genforeningssten er rejst i Krusaa, hvor Christian den Tiende den 12. juli 1920 havde mødt danske sydslesvigere, som efter afstemningsresultatet fortsat skulle være under tysk herredømme. Det er den fjerde og sydligste sten, der er rejst til minde om kongefærden gennem Sønderjylland i forbindelse med Genforeningen. Denne genforeningssten blev afsløret den 8. april 1923 i overværelse af en stor forsamling. På stenen er indhugget: HER MØDTE - CHRISTIAN X - DE DANSKE SYDFRA - DEN 12.7.1920 - I SKAL IKKE BLIVE GLEMT!


I modsætning til de fleste andre kategorier af mindesmærker fandt rejsning af genforeningssten sted inden for en meget kort periode.

Over halvdelen af genforeningsstenene er rejst i 1920, og de fleste andre i årene umiddelbart efter. Der blev dog også rejst 35 mindesten i 1930 i anledning af 10-års jubilæet. Fra 1920 til 1938 blev der rejst ikke mindre end 561 genforeningssten. Hermed er Genforeningen 1920 den enkeltstående begivenhed i Danmarks historie, som der er rejst flest mindesmærker for.

Rejsning af genforeningssten synes i sagens natur tidligst at kunne finde sted, når begivenheden var en kendsgerning. Sådan tænkte de imidlertid ikke i vestjyske Tarm. På byens realskole fandt afsløringen af landets tidligst kendte genforeningssten sted allerede den 14. september 1919. Det var daværende realskolebestyrer S. Madsen-Mygdal, der foranledigede monumentet opstillet på Tarm Realskoles område.

Mange af genforeningsstenene har efter befrielsen for den tyske besættelse fået tilføjet årstallet 1945.    

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

03.10 | 23:16

Det er en spændende sten.

...
17.08 | 11:33

Tak for venlig opmærksomhed

...
14.08 | 09:58

Dejligt at nogen fortæller om vore historiske sten, de er jo en del af vor historie og har givet anledning til mange sagn og myter.

...
23.07 | 09:11

Ophavsret: Når du skriver af fra andre hjemmesider har du pligt til at oplyse kilden. Jeg genkender en del af egne tekster fra www.moelleforum.dk

...
Du kan lide denne side